Iets doen voor
een ander
Het derde doel van TINO MDT is iets doen voor een ander. Hiervoor maken de jongeren iets voor de vertellers. Ze schrijven bijvoorbeeld een artikel over hun levensverhaal, of ze maken hier een tekening van. Ze gaan soms ook aan de slag in de keuken met recepten van een verteller. Teamlid Melody Toering begeleidt de deelnemers bij deze activiteiten en beantwoordt aan aantal vragen hierover.
Hoi Melody, kan jij een voorbeeld geven van wat jongeren voor vertellers doen?
Melody: “Ja zeker! Leuk om mee te helpen aan dit magazine. Een mooi voorbeeld van wat er voor de vertellers gedaan of gemaakt wordt, is die van drie ArtEZ studenten. Die koppelden wij in september individueel aan een verteller. Het doel was om eerst zoveel mogelijk te weten te komen over een kunstobject van de verteller om er vervolgens zelf een eigen kunstwerk van te maken. Na de TINO introductie-workshop over niet-herkende kennis en de kennismaking met de vertellers, bezochten de studenten ‘hun’ verteller thuis. Samen kozen ze het te onderzoeken kunstobject en begon hun speurwerk.”
En hoe reageerden de vertellers op hun onderzoek?
“De vertellers waren hier bijzonder verrast over. Ook waardeerden ze het contact met de jongeren. Zo reisde Rolf samen met zijn verteller Rob af naar Bussum en Naarden. Daar bezochten ze de melkhuisjes die op een ingelijste foto van Rob staan: het object waar Rolf zijn onderzoek naar deed. Tijdens de trip deelden Rob ook veel jeugdherinneringen en ze reden langs zijn geboortehuis.”
Hoe gaat het nu verder?
“Begin oktober begon de laatste fase van hun deelname: het maken van een eigen creatieve versie van het gekozen kunstobject. De presentatie van het eindresultaat vindt in januari 2022 plaats. Ik ben erg benieuwd hoe dat gaat worden! Op de volgende pagina kan je zien waar ze mee bezig zijn en vertellen ArtEZ studenten Rolf en Nienke wat ze er van geleerd hebben.”
Volgens mij gaan jongeren ook naar vertellers toe. Klopt dat?
“Ja, dit klopt. We doen dit bijvoorbeeld in het Arnhemse Elderveld. Daar spelen diverse sociaal-economische vraagstukken, waaronder de vergrijzing van de bewoners en het leefbaarheidsniveau voor gezinnen en jongeren. Daarom vindt Gemeente Arnhem het belangrijk om er activiteiten zoals die van TINO MDT te organiseren en zijn zij partner van ons programma.”
Wat doen jullie daar dan precies?
“In Elderveld staat Praktijkschool Produs waar wij al sinds 2018 mee samenwerken. Voor de hele corona-situatie kwamen hun leerlingen altijd naar het woonzorgcentrum toe. Sinds 2021 gaan we met leerlingen van deze school op speurtocht naar de recepten van ouderen in Elderveld. Over een periode van 3-4 weken interviewen de jongeren een verteller. Ze zoeken hierbij niet alleen naar een recept maar ook het verhaal achter het recept. Want van wie heeft de verteller dit leren maken en waaraan of aan wie doet het recept de verteller denken? En hoe heeft een gerecht als ‘Anneke’s huffelpuf’ haar naam gekregen?”
Presenteren zij ook wat ze gevonden hebben?
“Absoluut. Na genoeg informatie verzameld te hebben bereiden de leerlingen het koken voor. De boodschappen worden gedaan en de verteller wordt (met gezelschap) uitgenodigd om het gerecht te komen eten op school.”
Presenteren zij ook wat ze gevonden hebben?
“Absoluut. Na genoeg informatie verzameld te hebben bereiden de leerlingen het koken voor. De boodschappen worden gedaan en de verteller wordt (met gezelschap) uitgenodigd om het gerecht te komen eten op school.”
