Talentontwikkeling
Volgens de VO-Raad (de landelijke raad van het voortgezet onderwijs) helpt talentontwikkeling om jongeren ’tot maximale prestaties te brengen, eruit te halen wat erin zit, en onderpresteren te voorkomen’. Maar dat is niet alles. Talentontwikkeling gaat ook om ‘veelzijdigheid’. Dit is de ontwikkeling van een breed scala van talenten, niet alleen cognitief, maar ook sociaal, creatief en sportief. Met TINO MDT willen we bijdragen aan alle vormen van talentontwikkeling. Dit doen we door de deelnemers tijdens hun MDT:
- hun eigen talenten beter te laten herkennen
- nieuwe talenten te laten ontdekken
- hun talenten te laten ontwikkelen
De klimwand als symbool voor het leven
Een groot onderdeel van het programma vindt plaats in de klimhal. Daar gebruiken we de klimwand als symbool voor het leven. Als TINO wordt uitgelegd zonder metaforen kan het soms best abstract zijn. Door de uitleg te koppelen aan het klimmen, krijgen jongeren meteen een beeld bij de theorie. Ze hoeven ook niet stil te zitten en kunnen hun energie kwijt.
Veel deelnemers vinden het klimmen eerst wel spannend maar merken snel dat ze meer kunnen dan ze dachten. Dat is belangrijk om te ervaren, want als je weinig zelfvertrouwen hebt, zie je je eigen talenten soms minder. Daarom proberen we bij TINO MDT ook het zelfvertrouwen te vergroten. De klimwand kan daar goed bij helpen. Je ziet daarop gelijk dat als je je net iets meer uitstrekt of iets meer kracht zet, je ook verder komt. Je kan dus zelf een verschil maken. Maar je kan ook elkaar helpen door aan te wijzen wat een volgende stap kan zijn op de wand. Dat lijkt op het echte leven. Want je kan oefenen met kiezen welke tips je gaat gebruiken.
Onze activiteiten in de klim- en boulderhallen zijn trouwens een vorm van bewegend leren. In het kader op de volgende pagina wordt dit uitgelegd.
Naast oefeningen op de wand, werken deelnemers aan individuele en groeps-opdrachten. Het doel hiermee is jongeren meer inzicht te geven in de stappen die ze in hun leven zetten en al hebben gezet. Hierover gaan we ook in gesprek.
Net als bij het klimmen worden de opdrachten en gesprekken aangepast aan de leeftijd en het profiel van de deelnemer. Hierdoor is het leerzaam en leuk voor hele verschillende jongeren.
De eerste stap
Om de drempel om mee te doen kleiner te maken, kunnen geïnteresseerde jongeren (en leerkrachten) een kijkje nemen bij onze maandelijkse open klimsessie. De werving begint trouwens meestal een stap eerder. Namelijk bij de samenwerkingspartners, zoals de scholen. Daar vertellen we over het programma en nodigen we jongeren uit om mee te doen.
Onze maandelijkse open klimsessies zijn ook de samenkomsten met het jongerenpanel van TINO MDT. Dat is handig, want nieuwkomers die vragen hebben kunnen die stellen aan jongeren die het programma van binnenuit kennen. In het gele kader staat meer uitleg over ons jongerenpanel.
Deelnemers van TINO MDT ontwikkelen niet alleen hun talenten. Ze ontmoeten ook mensen buiten hun bubbel en doen iets voor een ander. De volgende twee hoofdstukken gaan daarover.
