Onze vertellers

Sinds de start van het programma doen er al vertellers mee. Deze groep vinden wij net zo belangrijk als de jonge deelnemers, omdat hun deelname ook onderdeel is van de maatschappelijke impact die we met TINO MDT proberen te bereiken.

Teamlid Titia vertelt meer over de samenwerking met de vertellers. Titia maakt als eerste kennis met nieuwe vertellers en begeleidt ze tijdens hun deelname.

Hoi Titia, hoe gaat het als een oudere zich aanmeldt?

Titia: “We beginnen altijd met een uitgebreide kennismaking om uitleg te geven over het programma en vooral ook om de oudere beter te leren kennen. Want als we weten wat hij of zij aan kennis en ervaringen heeft, kunnen we later een goede match maken met de jongeren. Bij vertellers die zelf nog geen ervaring hebben met videobellen, maar dit wel willen leren, kom ik langs om ze dit uit te leggen. De verteller kan het daarna zelf en vervolgens via Teams meedoen aan onze online activiteiten.”

Wat vinden vertellers leuk aan de gesprekken?

“Elke verteller is anders, maar ze vinden het allemaal leuk om iets voor de jongeren te betekenen. Ze zien dat de deelnemers leren van de gesprekken. Veel jongeren vinden het namelijk best spannend om een onbekende te interviewen. Veel vertellers vinden het ook belangrijk dat jongeren verhalen horen over vroeger. Dat wat nu vanzelfsprekend is, zoals het gebruik van smartphones, onderwijs voor meisjes of kiezen met wie je trouwt, vroeger helemaal niet het geval was!”

Kan elke oudere meedoen als verteller?

“Iedereen boven de 60 jaar kan zich aanmelden. Werkervaring, opleiding of culturele achtergrond maakt ons niet uit. Sterker nog, hoe diverser hoe leuker. Je hoeft ook geen geboren spreker te zijn, want als de jongeren wat meer hun best moeten doen om van je te leren, oefenen ze juist om een kennisdetective te zijn. Omdat de vertellers verschillen, is iedere activiteit met een verteller maatwerk. We kijken wat de verteller kan en wil delen en in welke vorm dit past. Spreken de jongeren bijvoorbeeld bij de verteller thuis af of op de school? Wat wordt het einddoel waar de jongeren naar toewerken? Het is belangrijk om dit zorgvuldig te plannen. Zo halen de jongeren en de vertellers er het meest uit. Bij TINO MDT gaat het dus niet om een groepsactiviteit waar meerdere vertellers samenkomen. Daar hebben we de TINO koffie voor.”

Wat is dat?

“We organiseren elke maand een koffie speciaal voor de vertellers. Zo komen ze ook met elkaar in contact. Het is extra leuk dat vertellers uit verschillende provincies elkaar bij de online koffies kunnen ontmoeten. In de afgelopen maanden vonden de koffies meestal online plaats vanwege de corona-maatregelen, maar sinds oktober is er elke maand naast de online koffie, ook een offline koffie georganiseerd. Eerst in Arnhem, toen in Renesse en in december was het in Tiel. Bij de koffies horen we veel ervaringen van vertellers, waardoor we het programma weer kunnen verbeteren.”

Gaat er wel eens iets mis bij het contact tussen de jongeren en een verteller?

“Dat gebeurt gelukkig niet vaak, maar de deelnemers blijven mensen. Soms vindt een jongere het zo spannend om te bellen dat ze het niet doen of heel snel de vragen stellen en gauw ophangen. Dat is voor de verteller natuurlijk minder leuk want die ziet uit naar het gesprek. Er gebeuren ook grappige dingen, zoals een jongere die eerst de partner van de verteller aan de lijn kreeg en daar lang mee zat te praten. Een andere jongere belde het verkeerde nummer en degene die opnam snapte niet waarom er opeens allerlei vragen gesteld werden. Meestal kunnen we er met z’n allen goed om lachen en leren we ook juist van de dingen die minder soepel verlopen.”

Hoe reageren de vertellers erop als het misgaat?

“Gelukkig begrijpen de vertellers dat het niet altijd goed gaat en dat jongeren het vaak erg spannend vinden. Maar we hebben altijd even contact met een verteller nadat hij of zij mee heeft gedaan aan een programma-activiteit, zoals de gesprekken met een jongere. Zo weten wij wat de verteller ervan vond en of wij nog iets kunnen verbeteren in de begeleiding. Dit vinden we belangrijk, want zonder de inzet van de vertellers kan het programma niet bestaan. Daarom organiseren we regelmatig dingen om ze in het zonnetje te zetten. In 2020 ging Maya bijvoorbeeld verkleed als Sinterklaas langs bij de vertellers en met Pasen vonden de vertellers een chocolade-paashaas op hun stoep. Dit najaar wilden we weer iets doen en kwamen we op het idee om een nummer voor de vertellers te schrijven.”

 

Houden de jongeren contact met hun verteller als ze klaar zijn met TINO MDT?

“Sommigen wel, maar wij en de vertellers verwachten dit nooit van de jongeren. Dat zou een drempel kunnen geven om mee te gaan doen. Wat we zien is dat jongeren tijdens hun deelname op eigen initiatief wat vaker met de verteller afspreken dan wat eigenlijk gepland stond. Sommigen gaan bijvoorbeeld even op bezoek bij de verteller thuis. Anderen zien we hun eigen opa of oma opzoeken en er was ook een jongere die zei dat hij nu sneller naast een oudere in de bus gaat zitten om een praatje te maken.”

Stoppen er vertellers bij het programma?

“Ja, soms wel. Bijvoorbeeld omdat een verteller minder tijd heeft, bijvoorbeeld door een nieuw kleinkind of vanwege gezondheidsproblemen. Wat ook gebeurt is dat we afscheid moeten nemen van vertellers die in de laatste fase van hun leven zijn gekomen. We maken dan voor de verteller en zijn of haar familie een map met alle dingen die deelnemers over de verteller gemaakt hebben. Daar zijn ze vaak heel blij mee. Soms leest de familie verhalen die ze zelf helemaal niet wisten over de verteller!”

vertellers