Wat is TINO?

TINO MDT werkt met de TINO methode, ontwikkeld door HUMINT Solutions. Haim Dror legt hier meer over uit. Hij is de ontwikkelaar van de TINO methode en oprichter van HUMINT Solutions.

Hoi Haim, kan jij uitleggen wat TINO is?

“Met alle plezier! En fijn dat jij het wilt vertalen, want wie mij kent weet dat ik geen┬áNederlands spreek ­čśŐ. TINO gaat ervan uit dat (zo goed als) iedereen zelfstandig goede keuzes kan maken, m├şts zij de informatie hebben die hiervoor nodig is. Denk bijvoorbeeld aan een treinstation. Als de informatie voor handen is (zoals welk perron, tijden, richtingen) lukt het de reizigers om de juiste keuzes te maken om van A naar B te komen. Maar is er een storing waarbij de situatie niet duidelijk is, dan wordt het gelijk een stuk lastiger om een goede keuze te maken. Ga je bijvoorbeeld wachten, rijd je om of pak je de bus? Het is dus belangrijk om de benodigde informatie te hebben. TINO biedt verschillende technieken aan die helpen bij het verzamelen van informatie die andere mensen hebben en waar jij van zou kunnen leren.”

Volgens mij werkte je vroeger nog niet met jongeren toch?

“Dat klopt. De TINO methode zetten we sinds 2003 in voor het bedrijfsleven. Als bedrijven een vraag hebben waar ze zelf niet uitkomen met (hun) experts, kan TINO ze helpen om meer kennis te herkennen bij andere mensen om zo toch een oplossing te vinden. In Nederland werd de TINO methode in 2014 ge├»ntroduceerd door Maya Lievegoed. Vanaf toen kregen we steeds vaker vragen uit andere domeinen, zoals vanuit het onderwijs en de zorg. Daar maken ze namelijk ook graag beter gebruik van de bestaande (maar verborgen) kennis. Scholen vroegen ons bijvoorbeeld of jongeren technieken van de methode ook zelf zouden kunnen leren. Dat kan zeker en TINO MDT is een van de programma’s waarmee dit wordt gedaan. Hier maken jongeren op sportieve wijze kennis met enkele van deze TINO technieken. Dit doen ze door middel van opdrachten op de klimwand en gesprekken met ouderen over hun leven. Op de volgende pagina beschrijf ik de drie belangrijkste TINO uitgangspunten die we in TINO MDT verwerkt hebben.”

programma TINO methode