Het programma

De klimhal 

De klimmuur ziet er misschien vanaf de grond wat hoog uit, maar voor klimmen heb je geen ervaring nodig. Toch spannend hé, de eerste keer dat je een klimgreep vastpakt en omhoog klimt. Ga je voor een makkelijke klimroute of kies je een moeilijke? Zolang je het gevoel hebt dat je jezelf fysiek en mentaal uitdaagt is elke klimroute goed. Met jezelf uitdagen bedoelen we dat je net dat stapje extra zet waardoor je life skills leert. 

Life skills leren je goede keuzes te maken in je eigen leven. Ja, de klimroute die je klimt staat gelijk aan jouw eigen levensroute. Sommige klimgrepen vind je misschien lastig, net zoals situaties die je hebt meegemaakt. Ook kunnen de klimgrepen worden vergeleken met handvaten die je verder brengen in het leven. In de klimhal helpen we je met het vinden van je eigen levensroute, en zoeken we naar leuke, belangrijke of misschien wel lastige momenten in jouw leven. Wat denk je dat je van deze momenten hebt geleerd? Samen gaan we op zoek naar het antwoord en jouw life skills.

In gesprek met ouderen

Hoe help je ouderen door met ze in gesprek te gaan? Het klinkt misschien gek, maar door het stellen van vragen en te luisteren naar hun levensroute help je ze al. Hun verhaal komt namelijk weer tot leven! En tegelijkertijd leer jij hoe! Vergelijk het met een detective die op zoek is naar informatie. Wij noemen dit ‘kennisdetective’. Je leert skills door het stellen van goede vragen, zodat de ouderen hun levensroute aan je vertellen. Misschien wordt je verrast door hun verhaal. Het enige wat je nodig hebt is je gezonde portie nieuwsgierigheid, creativiteit en een paar goede vragen!

Presenteren van jouw prestaties

Spannend! Aan het einde gekomen van TINO-MDT vertel je aan de hand van een presentatie wat je hebt geleerd. De presentatie hoeft niet lang te duren dus het valt gelukkig allemaal mee. Je hoeft eigenlijk niet eens zenuwachtig te zijn, want we luisteren graag naar je als je vertelt over wat je hebt geleerd tijdens TINO-MTD. In de presentatie vertel je over het verhaal van de ouderen. Wat vind je van hun levensroute? En deel je jouw ervaring in de klimhal. Ben je ergens achter gekomen tijdens het klimmen? Heb je iets geleerd van je eigen route die je hebt afgelegd?

Meer weten?

Neem dan contact met ons op via ons contactformulier!

Deelnemers die jou voor gingen

Leercoach Remco

“In de afgelopen periode (september tot januari) hebben wij met studenten ...

“In de afgelopen periode (september tot januari) hebben wij met studenten van ROC Nijmegen en van de opleiding Dienstverlening niveau 2 elke woensdag deelgenomen aan TINO MDT. De studenten kenden elkaar niet voordat ze aan dit programma deelnamen. Het TINO MDT programma is een mooie aanvulling op ons praktijkleren. Studenten zijn actief bezig met zowel klimmen als zelfontplooiing en talentontwikkeling. En dit heeft TINO MDT mooi in elkaar gegoten. Het programma is uitdagend, flexibel en erg veelzijdig wat goed is voor onze studenten. De begeleiders van TINO MDT zijn goed in staat om gepersonaliseerd te kijken naar wat iemand nodig heeft.

Naast dat ze hun klimcertificaat hebben kunnen behalen, wat een mooie bijvangst is voor studenten, zie ik een mooie individuele groei. Studenten hebben hun eigen groei in beeld gebracht door het TINO element over mijlpalen. En ze hebben dit gedeeld met hun studiegenoten. Zo zijn ze erachter gekomen waar anderen vandaan komen en hun achtergronden zijn. Een mooie manier om samenwerken te bevorderen. Het mooie aan dit programma is dat studenten erg actief zijn door het klimmen en door elkaar hierin te begeleiden. Studenten hebben ook leerlingen van een praktijkschool begeleid in het klimmen. Hierin kwam een verantwoordelijkheid die iedere student in zich heeft naar boven. En dit was al na week vijf, daarom bevestigt dit mij nogmaals dat jongeren wel degelijk verantwoordelijkheid kunnen nemen. Maar zet ze in hun kracht!

Een mooi en leerzaam programma waar we in de toekomst wederom mee willen en gaan samenwerken.”

- Remco

Rolf (19)

“Van tevoren was ik een beetje sceptisch, maar de hele ervaring en de opzet va...

“Van tevoren was ik een beetje sceptisch, maar de hele ervaring en de opzet van het project had ik  echt niet verwacht en bevalt mij goed! Mijn intrinsieke motivatie staat de hele tijd aan en dat werkt  echt fijn. Eerst vond ik het spannend om op de vertellers af te stappen. Die sprong voelt voor mij nu  

al een stuk kleiner, vooral natuurlijk bij mijn verteller Rob. Ook heeft het project mij een andere  onderzoeksrichting ingestuurd dan ik normaal zou doen, door hetgeen te kiezen waar nog weinig  informatie over was en waar ik niet gelijk interesse in had. Mijn interesse is tijdens het onderzoek  alleen maar gegroeid en dat maakt het voor mij geslaagd. 

Vooral op het vlak van mensenkennis (ongedocumenteerde kennis) neem ik veel van dit project mee  en dat vind ik erg waardevol. Wat ik merkte was dat naar de ouderen toe gaan voor mij het meest  uitdagend was en ook de vragen stellen die misschien niet voor de hand liggen. Ik werd vooral  verrast op het moment dat ik weer nieuwe informatie vond waar ik echt wat aan had. Op zo’n  manier kennis delen werkt echt fijn!”

- Rolf (19)

Isa (16)

“Ik heb geleerd dat ik gefocust moet blijven, anders verlies ik kracht.” Wat...

“Ik heb geleerd dat ik gefocust moet blijven, anders verlies ik kracht.”

Wat vond je van de klimroute als jouw eigen levensroute?

In het begin vond ik het lastig wat er mee werd bedoeld. Maar door de persoonlijke uitleg van de trainers kon ik uiteindelijk die vergelijking wel zien en snapte ik ook wat ze met mijlpalen bedoelde.

Ok, tof. Vertel!

Ja, want bij het klimmen heb je de klimgrepen nodig om omhoog te klimmen en in het echte leven zijn dat mijlpalen, of eigenlijk veranderingen die invloed hebben op de rest van je leven. We hebben hier opdrachten over gedaan en waardoor ik zag dat ik eigenlijk best wel veel goede keuzes heb gemaakt in mijn leven!

Hoe vond je het gesprek met de oudere?

Het gesprek was gezellig en ze was de hele tijd heel enthousiast met ons aan het praten. Ze vertelde heel open over haar verleden en wat haar hielp bij het maken van keuzes. Daardoor was het super leuk en hebben we veel informatie gekregen.

Heb je nieuwe life skills geleerd?

Ik heb geleerd om de juiste vragen te stellen en ook hoe je de informatie die je hebt gekregen goed kunt presenteren. En dat het belangrijk is dat ik gefocust moet blijven, anders verlies ik kracht tijdens het klimmen (maar ook in mijn leven 😊).

Zou je het anderen aanraden?

Ja, het is leuk en leerzaam. Ik heb veel plezier gehad tijdens het klimmen en heb eigenlijk ook best wel veel geleerd over mezelf.

- Isa (16)