Het programma

De klimhal 

De klimmuur ziet er misschien vanaf de grond wat hoog uit, maar voor klimmen heb je geen ervaring nodig. Toch spannend hé, de eerste keer dat je een klimgreep vastpakt en omhoog klimt. Ga je voor een makkelijke klimroute of kies je een moeilijke? Zolang je het gevoel hebt dat je jezelf fysiek en mentaal uitdaagt is elke klimroute goed. Met jezelf uitdagen bedoelen we dat je net dat stapje extra zet waardoor je life skills leert. 

Life skills leren je goede keuzes te maken in je eigen leven. Ja, de klimroute die je klimt staat gelijk aan jouw eigen levensroute. Sommige klimgrepen vind je misschien lastig, net zoals situaties die je hebt meegemaakt. Ook kunnen de klimgrepen worden vergeleken met handvaten die je verder brengen in het leven. In de klimhal helpen we je met het vinden van je eigen levensroute, en zoeken we naar leuke, belangrijke of misschien wel lastige momenten in jouw leven. Wat denk je dat je van deze momenten hebt geleerd? Samen gaan we op zoek naar het antwoord en jouw life skills.

In gesprek met ouderen

Hoe help je ouderen door met ze in gesprek te gaan? Het klinkt misschien gek, maar door het stellen van vragen en te luisteren naar hun levensroute help je ze al. Hun verhaal komt namelijk weer tot leven! En tegelijkertijd leer jij hoe! Vergelijk het met een detective die op zoek is naar informatie. Wij noemen dit ‘kennisdetective’. Je leert skills door het stellen van goede vragen, zodat de ouderen hun levensroute aan je vertellen. Misschien wordt je verrast door hun verhaal. Het enige wat je nodig hebt is je gezonde portie nieuwsgierigheid, creativiteit en een paar goede vragen!

Presenteren van jouw prestaties

Spannend! Aan het einde gekomen van TINO-MDT vertel je aan de hand van een presentatie wat je hebt geleerd. De presentatie hoeft niet lang te duren dus het valt gelukkig allemaal mee. Je hoeft eigenlijk niet eens zenuwachtig te zijn, want we luisteren graag naar je als je vertelt over wat je hebt geleerd tijdens TINO-MTD. In de presentatie vertel je over het verhaal van de ouderen. Wat vind je van hun levensroute? En deel je jouw ervaring in de klimhal. Ben je ergens achter gekomen tijdens het klimmen? Heb je iets geleerd van je eigen route die je hebt afgelegd?

Meer weten?

Neem dan contact met ons op via ons contactformulier!

Deelnemers die jou voor gingen

Verteller Rob

“Ik vond het heel prettig om over diverse gebeurtenissen uit mijn leven te kun...

“Ik vond het heel prettig om over diverse gebeurtenissen uit mijn leven te kunnen vertellen. Jullie  mogen me vaker uitnodigen.”

- Verteller Rob

Janna (16)

Wat vond je van het klimmen? Eerst was ik best zenuwachtig omdat ik het nog nooi...

Wat vond je van het klimmen?

Eerst was ik best zenuwachtig omdat ik het nog nooit had gedaan. Ik durfde in het begin niet, maar toen ik de andere zag klimmen ben ik toch gegaan. De rest moedigde mij aan. Dat vond ik heel fijn waardoor het lukte om verder te klimmen.

Hoe vond je het gesprek met de oudere?

De oudere heeft veel verteld over zijn verleden en waar hij achteraf trots op is. Het was erg interessant want hij vertelde zijn verhaal op een boeiende manier. Het zet je aan het denken over waar je bij jezelf trots op mag zijn maar dat misschien helemaal niet zo bent.

Wat heb je geleerd tijdens het project?

Ik vind het spannend om iemand om hulp te vragen. Bij het klimmen durfde ik dat in het begin niet. Nu weet ik dat om hulp vragen mag en dat je de ander nodig hebt en de ander jou soms ook. Doordat ik werd aangemoedigd kreeg ik het gevoel dat de rest met mij mee klom. Het is fijn om mij te realiseren dat de ander mij soms ook nodig heeft.

Zou je het anderen aanraden?

Zeker, ik denk dat heel veel jongeren dit leuk vinden er veel van kunnen leren. Het is fijn dat het ook zo afwisselend is, een beetje doen, denken én durven!

- Janna (16)

Ayoub (15)

“Ik heb ontdekt dat ik veel meer kan dan ik dacht” Wat vond je het leukst om...

“Ik heb ontdekt dat ik veel meer kan dan ik dacht”

Wat vond je het leukst om te doen tijdens het project?

Het klimmen vond ik het leukst! Daarbij heb ik heb ontdekt dat ik veel meer kan dan ik dacht. Dat zag ik bij het klimmen maar herken ik ook wel van school dus ik ga hier nog vaak aan terug denken. Ook vond ik het leuk dat ik andere jongeren heb leren kennen die niet bij mij op school of op voetbal zitten.

Hoe vond je het gesprek met de oudere?

Eerst was ik wel zenuwachtig om met de oudere te bellen. Maar toen ik eenmaal bezig was had ik er geen last meer van en werd het steeds leuker.

Heb je nieuwe life skills geleerd?

Ja! Ik heb veel dingen kunnen oefenen bij dit project. Na het interview met de oudere over omgaan met tegenslag, hebben we ook geleerd hoe je daarvan een goed artikel schrijft. En ik heb ook geleerd hoe je omgaat met deadlines en samen werken.

Zou je het anderen aanraden?

Zeker, ik vond het leuk en heb ook veel geleerd! Ik denk dat het super interessant is en ook nuttig voor andere jongeren.

- Ayoub (15)