Het programma

De klimhal 

De klimmuur ziet er misschien vanaf de grond wat hoog uit, maar voor klimmen heb je geen ervaring nodig. Toch spannend hé, de eerste keer dat je een klimgreep vastpakt en omhoog klimt. Ga je voor een makkelijke klimroute of kies je een moeilijke? Zolang je het gevoel hebt dat je jezelf fysiek en mentaal uitdaagt is elke klimroute goed. Met jezelf uitdagen bedoelen we dat je net dat stapje extra zet waardoor je life skills leert. 

Life skills leren je goede keuzes te maken in je eigen leven. Ja, de klimroute die je klimt staat gelijk aan jouw eigen levensroute. Sommige klimgrepen vind je misschien lastig, net zoals situaties die je hebt meegemaakt. Ook kunnen de klimgrepen worden vergeleken met handvaten die je verder brengen in het leven. In de klimhal helpen we je met het vinden van je eigen levensroute, en zoeken we naar leuke, belangrijke of misschien wel lastige momenten in jouw leven. Wat denk je dat je van deze momenten hebt geleerd? Samen gaan we op zoek naar het antwoord en jouw life skills.

In gesprek met ouderen

Hoe help je ouderen door met ze in gesprek te gaan? Het klinkt misschien gek, maar door het stellen van vragen en te luisteren naar hun levensroute help je ze al. Hun verhaal komt namelijk weer tot leven! En tegelijkertijd leer jij hoe! Vergelijk het met een detective die op zoek is naar informatie. Wij noemen dit ‘kennisdetective’. Je leert skills door het stellen van goede vragen, zodat de ouderen hun levensroute aan je vertellen. Misschien wordt je verrast door hun verhaal. Het enige wat je nodig hebt is je gezonde portie nieuwsgierigheid, creativiteit en een paar goede vragen!

Presenteren van jouw prestaties

Spannend! Aan het einde gekomen van TINO-MDT vertel je aan de hand van een presentatie wat je hebt geleerd. De presentatie hoeft niet lang te duren dus het valt gelukkig allemaal mee. Je hoeft eigenlijk niet eens zenuwachtig te zijn, want we luisteren graag naar je als je vertelt over wat je hebt geleerd tijdens TINO-MTD. In de presentatie vertel je over het verhaal van de ouderen. Wat vind je van hun levensroute? En deel je jouw ervaring in de klimhal. Ben je ergens achter gekomen tijdens het klimmen? Heb je iets geleerd van je eigen route die je hebt afgelegd?

Meer weten?

Neem dan contact met ons op via ons contactformulier!

Deelnemers die jou voor gingen

Isa (16)

“Ik heb geleerd dat ik gefocust moet blijven, anders verlies ik kracht.” Wat...

“Ik heb geleerd dat ik gefocust moet blijven, anders verlies ik kracht.”

Wat vond je van de klimroute als jouw eigen levensroute?

In het begin vond ik het lastig wat er mee werd bedoeld. Maar door de persoonlijke uitleg van de trainers kon ik uiteindelijk die vergelijking wel zien en snapte ik ook wat ze met mijlpalen bedoelde.

Ok, tof. Vertel!

Ja, want bij het klimmen heb je de klimgrepen nodig om omhoog te klimmen en in het echte leven zijn dat mijlpalen, of eigenlijk veranderingen die invloed hebben op de rest van je leven. We hebben hier opdrachten over gedaan en waardoor ik zag dat ik eigenlijk best wel veel goede keuzes heb gemaakt in mijn leven!

Hoe vond je het gesprek met de oudere?

Het gesprek was gezellig en ze was de hele tijd heel enthousiast met ons aan het praten. Ze vertelde heel open over haar verleden en wat haar hielp bij het maken van keuzes. Daardoor was het super leuk en hebben we veel informatie gekregen.

Heb je nieuwe life skills geleerd?

Ik heb geleerd om de juiste vragen te stellen en ook hoe je de informatie die je hebt gekregen goed kunt presenteren. En dat het belangrijk is dat ik gefocust moet blijven, anders verlies ik kracht tijdens het klimmen (maar ook in mijn leven 😊).

Zou je het anderen aanraden?

Ja, het is leuk en leerzaam. Ik heb veel plezier gehad tijdens het klimmen en heb eigenlijk ook best wel veel geleerd over mezelf.

- Isa (16)

Janna (16)

Wat vond je van het klimmen? Eerst was ik best zenuwachtig omdat ik het nog nooi...

Wat vond je van het klimmen?

Eerst was ik best zenuwachtig omdat ik het nog nooit had gedaan. Ik durfde in het begin niet, maar toen ik de andere zag klimmen ben ik toch gegaan. De rest moedigde mij aan. Dat vond ik heel fijn waardoor het lukte om verder te klimmen.

Hoe vond je het gesprek met de oudere?

De oudere heeft veel verteld over zijn verleden en waar hij achteraf trots op is. Het was erg interessant want hij vertelde zijn verhaal op een boeiende manier. Het zet je aan het denken over waar je bij jezelf trots op mag zijn maar dat misschien helemaal niet zo bent.

Wat heb je geleerd tijdens het project?

Ik vind het spannend om iemand om hulp te vragen. Bij het klimmen durfde ik dat in het begin niet. Nu weet ik dat om hulp vragen mag en dat je de ander nodig hebt en de ander jou soms ook. Doordat ik werd aangemoedigd kreeg ik het gevoel dat de rest met mij mee klom. Het is fijn om mij te realiseren dat de ander mij soms ook nodig heeft.

Zou je het anderen aanraden?

Zeker, ik denk dat heel veel jongeren dit leuk vinden er veel van kunnen leren. Het is fijn dat het ook zo afwisselend is, een beetje doen, denken én durven!

- Janna (16)

Leerkracht Alexandra

Leerkracht Alexandra, doet met haar school sinds 2018 mee met TINO MDT! TINO MDT...

Leerkracht Alexandra, doet met haar school sinds 2018 mee met TINO MDT!

TINO MDT is super! Het daagt de jongeren fysiek en mentaal uit en brengt ze in contact met mensen en verhalen buiten hun bubbel. Ik zie dat het zelfvertrouwen van de jongeren groeit, ze grenzen verleggen en zich bewuster worden van belangrijke thema’s in hun leven, zoals mijlpalen, tegenslagen en keuzes maken. Ze ontwikkelingen vaardigheden die ze niet aangeboden krijgen tijdens de lessen. Daarmee vormt het een waardevolle toevoeging op ons normale curriculum. Ook fijn dat het van A tot Z strak geregeld is door het TINO team. Hierdoor heb je er als leerkracht weinig omkijken naar. We werken inmiddels al jaren met ze samen en stimuleren al onze leerlingen om mee te doen aan het programma.

- Leerkracht Alexandra